Thursday, January 20, 2011

Brussel Sprouts (kobis mini)

Kita lari topik jap.. kite borak pasal makanan pulak k..
Brussel sprouts ni sy baru sedar kewujudanya pada chrismast yg lepas... pada mulanya sy ingat kobis yang dah di kupas sehingga jadi kecik sebesar bebola daging, rupanya mmg dah saiz sayur tu, kecik2 je, comel plak tu, dah comel sedap pulak tu, tu yang sy nak share kan dgn anda2 diluar sana.. ini la rupanya sebelum dimasak.---> tq encik google..

































dan ini pula sesudah dimasak...















Resipi untuk brussel sprouts (tergeliat lidah nak sebut haaa) ni senang sgt atau dengan istilah yang lain, senang gileeeee. bahan2 yg diperlukan ialah:
1. susu segar
2. minyak zaitun (tak da minyak zaitun boleh gantikan dgn marjerin)
3. bawang putih
4. lada hitam, ladaputih  atau serbuk cili
5. garam..

step by step:
- panaskan minyak/ butter/ marjerin
- tumis bawang putih sampai naik bau
- masukkan susu segar 1/4 cawan, bagi yang suka lebih cream, tuang la ikut suka hati anda..
- masukkan garam, lada putih atau serbuk cili secukup rasa, mana yang suka masin dan pedas, tuang la lebih skit (orng Malaysia mmg suka makan pedas)..
- jangan masak lame sangat, nanti tak ranggup, hilang khasiat..
- hidang dalam pinggan dan siap untuk dimakan begitu saja..
enjoice!

No comments:

Post a Comment